torsdag 28 januari 2016

Brev och mejl i grupper

Idag pratade vi lite snabbt om vad ni har lärt er hittills om informella brev och mejl och sedan placerade jag er i mindre grupper, där varje grupp läste olika brev. Ni jobbade på fint efter att jag fick påminna några om att jobba tillsammans med brevet/mejlet och läsa och förstå det tillsammans. Ni fick också försöka skriva ett svar på breven/mejlen i gruppen. Jag skrev upp lite bra uttryck på ett stort papper på väggen i klassrummet. Så här skrev en grupp:

Kungsör 2016-01-28

Hejsan!

 

Hur är det? Jag hoppas att du mår bra. Först vill jag tacka dig för att du gav mig några tips att bli bättre.

 

Nu känner jag mig nästan frisk eftersom jag har följt dina råd. Jag har druckit mycket te med citron för att jag älskar det och det är också jätte bra för halsen. Dessutom brukar jag äta varm soppa innan jag lägger mig i sängen. Hittills har jag inte behövt några mediciner eller värktabletter så jag är glad.

 

Igen, tack för dina råd i förra brevet. Det var snällt av dig. Hoppas att vi träffas snart i SFI skolan!

 

Varma hälsningar

A och A

Efter rasten placerades ni i nya grupper och då fick ni berätta om ert brev för dem som inte hade läst samma brev. Liselotte och jag lyssnade och bedömde det ni sa.


Ni fick även tid att renskriva era insändare som ni skrev förra veckan. De som inte hann klart får göra det vid ett passande tillfälle framöver.


Härligt jobbat! Vi ses! Lycka till imorgon, för då ska ni få skriva mer brev/mejl!:)


Repetera gärna den här filmen:
https://www.youtube.com/watch?v=MSM5esG_5Ik


/Sofia



tisdag 26 januari 2016

Lektion 160126

Ni har fått tillbaka kamratresponsen. Idag började det nya temaområdet som är brev och mejl. Klassen var indelad i fyra grupper och gjorde en progressiv brainstorming. Tankekartorna sitter på vikväggen i klassrummet. Där finns även ett blankt papper där ni kan lägga till nya tankar, fraser, ord om brev och mejl.


/Georgia

fredag 22 januari 2016

Fredag 22 januari

De två sista eleverna fick berätta om sina valda insändare och efter det fick ni skriva en egen insändare. Ni jobbade flitigt och många av er lyckades riktigt bra. Särskilt med att hålla insändarens struktur. Jag fick tjata lite om att rubriken ska vara slagkraftig och intresseväckande, men det gick ganska bra till slut. :)


Trevlig helg
Liselotte

torsdag 21 januari 2016

Välja egen insändare att presentera

Idag fortsatte vi jobbet med insändare och alla fick välja varsin insändare på nätet. Ni skulle läsa och förstå den och efter rasten fick ni presentera den för kompisarna. Ni skulle också säga vad ni själva tyckte om ämnet. Ni läste och berättade om miljö, rökning, skolmat, rondeller i trafiken, ipads åt alla elever, prov m.m. Bra jobbat!


Imorgon fortsätter jobbet med samma textgenre och enskild skrivuppgift börjar närma sig!:)


Alla fick också låna en ny bok idag, "Fixa texten", och den är anpassad efter den kurs som man läser (kurs C eller kurs D). Den fick ni för att ni ska förstå mer vilka olika typer av texter som förekommer i era kurser. Tanken är att det ska bli lättare att skriva olika texter när ni har läst informationen i den här boken. Kom ihåg att ha med er boken till skolan varje dag och att vara rädd om den, för den ska lämnas tillbaka i fint skick när ni slutar er kurs!


Vi ses!
/Sofia

onsdag 20 januari 2016

Lektion 2016-01-20

Idag har smågrupperna läst sina insändare och blivit "kamratbedömda". Imorgon får varje smågrupp läsa sina bedömningar. Sofia kommer att dela ut dem. På tisdag kommer jag en stund ägna mig åt att prata om kamratbedömning.


Det är bra om du till imorgon har letat på nätet efter en för dig intressant insändare - en insändare som du reagerar på, positivt eller negativt. Den kommer du att jobba med resten av veckan.


Med vänliga hälsningar
Georgia



tisdag 19 januari 2016

Lektion 2016-01-19

Idag har vi skrivit insändare i smågrupper. Flitens lampa lyste:) Hoppas att ni tycker att det gick bra. Ni kan behöva fila lite på argumenten. Det betyder att ni behöver träna lite mera på att argumentera. Vad tycker ni har varit lätt respektive svårt? Kommentera gärna!


Vi ses imorgon!


Med vänlig hälsning
Georgia

fredag 15 januari 2016

Fredag

Vi började skriva en gemensam insändare. Vi hann inte riktigt klart, men jag skrev en avslutning på egen hand. Vad tycker ni om den?


Ni fick även information från kommunen om nya rutiner vid anmälan till Barnomsorgen.


Trevlig helg!
Liselotte


Bygg mer billiga bostäder!


 Många flyktingar kommer från andra länder och de behöver snabbt hitta boende. Alla människor har rätt till ett eget boende. De kan inte bo på vägen.


Även många svenska ungdomar har problem med att hitta eget boende. De bor då kvar hos föräldrarna och lär sig inte ta eget ansvar.


Min åsikt är att regeringen måste hjälpa kommunerna att bygga fler billiga bostäder. De unga och de nyanlända har inte så höga inkomster att de kan betala de höga hyror som oftast krävs för nyproducerade lägenheter.


Jag tänker att dessa bostäder behöver byggas centralt eftersom det då underlättar för personer att arbeta och studera.


Kanske finns det någon som säger att det inte finns plats för några fler byggnader centralt, men är det inte viktigt att alla människor har någonstans att bo? Behöver vi verkligen alla grönområden och lekparker?


Bygg bostäder så att alla människor i Sverige får ett eget boende!


                                                                                                                                                 Bostadslös

torsdag 14 januari 2016

Gruppläsning av insändare

Idag fick ni sitta i fyra grupper och läsa olika insändare. Rubrikerna för dessa var:
Rösta på godispartiet!
Se positivt på vintern!
Låt alla vara lika
Förbjud balkongrökning!
Vi pratade om att rubriken oftast berättar om personens åsikt och att det kan också vara en del av uppmaningen eller lösningen. Ni samlade olika sätt att börja en insändare och det kan ju vara att man berättar om en egen händelse i ämnet, t.ex. Igår på eftermiddagen, när jag hängde tvätt på min balkong...eller att man pratar allmänt om problemet, t.ex. Många tycker att vintern är en tråkig årstid... Vi pratade och skrev upp olika sätt att uttrycka åsikter, t.ex:
Jag tycker att...
Enligt min åsikt är...
Enligt mig är...
För det första tycker jag...
Om vi ska förklara varför vi tycker något i argument så kan man t.ex. använda:
Anledningen till..
Eftersom...
För det första...
För det andra...
Dessutom...
Olika signaturer, alltså vem som har skrivit insändaren, hittade vi också, t.ex:
Upprörd
Godissugen tjej
Ung mamma
Kloka morsan

Efter rasten gjorde vi nya grupper och ni fick berätta för de andra om insändaren som ni hade läst. Det blev lite diskussioner om godis, snö, kläder i skolan och rökning. Bra jobbat!


Imorgon ska ni skriva en insändare tillsammans med Liselotte mellan kl. 8-9 och sen blir det information från barnomsorgen. När man inte får informationen, jobbar man i V1 i sin bok.


Ha det bra!
Vi ses!
/Sofia och Liselotte

onsdag 13 januari 2016

Insändare

Idag pratade vi om texttypen insändare, som vem som helst kan skriva till tidningen. I den uttrycker man åsikter och argument. Man kan också ställa frågor och uppmana speciella personer (politiker, Skolverket, Migrationsverket) att ta tag i problemet. Man skriver sitt namn eller ett påhittat namn i slutet och det kallas för signatur.


I början av lektionen fick ni svara på några frågor om insändare, som vi sedan pratade om tillsammans. Här ser ni frågorna och svaren:
http://voto.se/poll/insandaresfi


Vi läste ett exempel på en insändare med rubriken "Förbjud godis!" Här kan ni se den:
Insändaren "Förbjud godis"


Ni fick sedan skriva upp rubriken, inledningen, åsikter m.m. på stora papper och på dessa kommer vi att samla fler förslag från andra insändare som vi ska läsa.


Bra jobbat! Det var jätteroligt att jobba med er idag!:) Vi ses imorgon och se nu till att era barn inte stannar vid godishyllan i affären idag...eller du själv!:)


/Sofia